מחלות הקרוהן והקוליטיס הן מבין מחלות המעיים הקשות ביותר שמשבשות באופן משמעותי את חייהם של מי שסובל מהן. מחלת הקוליטיס גורמת לדלקת משני צידי המעטפת של המעי הגס ואילו הקרוהן עשויה לתקוף גם את המעי הדק. לשתי המחלות תופעות לוואי דומות כגון כאבי בטן חזקים מאוד בזמן עיכול המזון, שלשולים, חום ונפיחות בבטן, עד כדי חוסר רצון לאכול.
עוד מאפיין חשוב של שתי המחלות הוא בכך שהן תוקפות בגלים של התפרצויות ולאחר מכן מתרחשת רגיעה זמנית (רימסיה) וחוזר חלילה.
טיפול תרופתי לא תמיד יעיל
קיימים מספר סוגים של טיפולים תרופתיים כגון אמינוסליצילאטים, קורטיקוסטרואידים, תרופות המווסתות את מערכת החיסון ובאופן לא מפתיע גם אנטיביוטיקה. עם זאת, התרופות האלו לא מהוות פתרון מושלם מכיוון שהן לא תמיד מסוגלות להאריך את זמן הרימסיה ולעיתים יש להן תופעות לוואי קשות או שהגוף עצמן מפתח אליהן חסינות.
יש אמנם דור חדש של תכשירים ביולוגים שהם למעשה נוגדנים מלאכותיים עם תוצאות טובות יחסית, אך שיעור ההשפעה שלהם על כלל החולים הוא עדיין נמוך.
במקרים רבים הטיפולים המוצעים הם אפילו יותר קשים ולעיתים מדובר בכריתה חלקית או מלאה של המעי הגס (כמו במקרה של קוליטיס כיבתית).
טיפולים אלטרנטיביים במחלת קרוהן וקוליטיס וטיפול באמצעות קנאביס רפואי
לאור הקושי של הרפואה המערבית לספק מענה הולם, ישנם חולים אשר בוחרים לפנות לפתרונות אלטרנטיביים כמו למשל רפואה סינית הכוללת שימוש בדיקור סיני, צמחי מרפא ושמירה על דיאטה קפדנית. לאחרונה גובר כמובן גם צריכת קנאביס רפואי להפחתת הכאבים ותופעות הלוואי הקשות.
כיצד הקנאביס מקל על קוליטיס וקרוהן?
כבר הזכרנו את המערכת האנדוקנבינואידית המסוגלת לאלחש כאבים ולהרגיע את האזורים בהם היא נמצאת. ובכן, מסתבר שהקולטנים שלה במערכת העיכול (שנקראים CB1 ו-CB2) מופעלים על ידי שני החומרים הפעילים שבקנאביס הרפואי, ה-THC וה-CBD.
למעשה, מכיוון שעל פי מחקרים שונים ה-CBD שבקנאביס הרפואי מסוגל לשקם את דופן המעי הפגועה, הרי שגם שכבת תאי האפיתל שמהם מורכבת רירית המעי מחלימה מהר יותר ויכולת קליטת הקנאביס מתגברת, כך שהתהליך כולו מואץ במשוב חיובי…
עוד השפעה חיובית וידועה של הקנאביס היא עידוד התאבון ולכן גם מניעה של הירידה במשקל. בנוסף, העובדה שיש פחות בחילות והקאות תורמת לכך שהחולה כבר לא חושש לאכול.
מלבד ההשפעה על התגובות הפיזיות של הגוף, לקנאביס הרפואי יש כידוע השפעה חיובית גם על המצב הנפשי: בין היתר, הפחתת דיכאון, מצבי לחץ וחרדה המאפיינים רבים מאלו שסובלים ממחלות קשות וכרוניות.
מי זכאי לשימוש בקנאביס רפואי לטיפול במחלות מעיים דלקתיות?
על מנת להיות זכאי לשימוש בקנאביס רפואי, יש להוכיח שהמחלה עדיין פעילה ולא קיימת הטבה למרות שימוש בטיפול תרופתי קונבנציונלי. כמו גם שלא קיימת האפשרות לעבור תהליך כירורגי כמו ניתוח להסרת חלקים מהמעי הגס. הבקשה תוגש על ידי גסטרולוג מומחה שמטפל בחולה לפחות במשך שלושה חודשים ויכול להגיש תיעוד של כל הטיפולים וההמלצות עד כה.